MOL csapat Kézilabda Blog

A szegediek rutinos Eb-szereplőként várhatják a dániai tornát

2014.01.03. 08:03 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Zubai_Szabolcs_jpg.jpegA magyar kézilabda-válogatott január 3-tól Gyöngyösön a Provident Kupán tartja főpróbáját a 12-én kezdődő dániai Európa-bajnokság előtt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány még a torna előtt 21 tagúra szűkítette keretét, melyben a legtöbben, szám szerint hatan a bajnoki listavezető Pick szegedet képviselik.

A két kapus (Mikler Roland és Tatai Péter) mellett a keret tagja még a jobbátlövő Ancsin Gábor, a beálló Zubai Szabolcs, a balátlövő Ilyés Ferenc, valamint a balszélső Vadkerti Attila. Közülük egyedül Tatai az, aki még nem szerepelt Európa-bajnokságon. A rutinos kapus többször is a legutolsó keretszűkítésnél maradt ki

A legrutinosabb Eb-résztvevőnek Ilyés számít, aki már tíz évvel ezelőtt a 2004-es tornán is részt vett. Az akkori csapatból rajta kívül mindössze hárman maradtak.

A két évvel későbbi Svájcban megrendezett tornán már Zubai és Mikler is részt vett, igaz akkor még csak harmadik számú kapusnak számított a jelenlegi elsőszámú hálóőr. Zubainak az volt az első felnőtt világversenye és egy gólt szerzett (Izland ellen) a csoportkörben kiesett és a 13. helyen végzett magyar együttesben.

A 2008-as Eb-t Norvégiában rendezték, ahol a magyar válogatott beállítva addigi legjobb eredményét a középdöntőig menetelt. A csoportküzdelmekben az első helyen jutott tovább, megelőzve a spanyolokat és a németeket is. Holtverseny volt a csoport végeredménye, mert mindegyik csapat négy ponttal állt, de a magyar csapatnak volt a legjobb gólkülönbsége.

A középdöntőben azonban a második csoportból nem sikerült a továbbjutás, hiszen ahhoz az első kettő hely valamelyikén kellett volna végezni. Első mérkőzésen döntetlen született a svédek ellen, azután vereség Izlandtól végül pedig győzelem a franciák ellen. Így a magyarok a negyedikek lettek. Összességében a nyolcadik helyen fejezték be a tornát, ezzel az eredménnyel pedig a második legjobb magyar férfi kézilabda-eb szereplést érték el.

A tornán Ilyés (akkor még veszprémi játékosként) remekelt, hiszen a csoportkörben a spanyoloknak 7, míg a negyeddöntőben a címvédő franciák elleni győzelem alkalmával 9 gólt szerzett. Emellett a németeknek is szórt négyet és a beloruszok sem úszták meg 5 gól alatt. Ugyanakkor Zubainak sincs oka szégyenkeznie teljesítménye miatt, hiszen második számú beállóként egy meccs kivételével valamennyi ellen fél ellen szerzett gólt.

A következő, 2010-es eb-re is kijutott a magyar válogatott, ahol a franciákkal, a spanyolokkal és a csehekkel került egy csoportba. Az első mérkőzésen a franciák ellen rögtön nagy meglepetés született a tornán, hiszen a magyar csapat döntetlent játszott a vb- és olimpiai címvédő franciák ellen. A meccs 16-16-os félidő után 29-29 lett. Ilyés Ferenc szerezte a csapatból a legtöbb gólt, hetet. A folytatás már nem sikerült ilyen jól, hiszen a spanyoloktól és a csehektől is kikaptunk, így csalódást keltve nem jutottunk be a középdöntőbe, azaz a legjobb tizenkettő közé sem, végül összesítésben a 14. helyen zártuk az ausztriai tornát.

A két évvel ezelőtti tornán már Ancsin és Vadkerti is kerettag volt, és szerepelt abban a magyar együttesben, amely egy roppant nehéz csoportból (Oroszországgal, Spanyolországgal és Franciaországgal) csoportmásodikként jutott a középdöntőbe. Az oroszok és a spanyolok elleni döntetlen után a címvédő franciák ellen kellett kiharcolni a továbbjutást, és a kapuban parádézó Fazekas mellett a hat gólig jutó Zubai vezérletével sikerült legyőzni őket.

A középdöntőben aztán két vereség mellett csak egy döntetlen jutott, így végül a csoportjában a negyedik helyen végzett, összesítésben az Eb nyolcadik helyén zárt a magyar együttes.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr315723967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása