MOL csapat Kézilabda Blog

Az ország egyik legjobb edzője irányítja a PICK Szegedet

2012.03.22. 12:49 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

Az mindenki előtt nyílt titok, hogy a PICK Szeged kézilabda csapatának élén álló Skaliczki László szakmailag a legjobbak közé tartozik, de azt már kevesebben tudják róla, hogy játékosait nem csak egyszerű lelkesítő szavakkal, de sokszor irodalmi idézetekkel szokta buzdítani egy-egy fontosabb mérkőzés előtt. 

Ez nem véletlen, hiszen az Újkígyóson született 57 esztendős szakember a középiskolai tanulmányai befejezése után a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-fizika szakán szerzett tanári képesítést, ugyanitt később testnevelés szakon szerzett oklevelet, a Testnevelési Főiskolán pedig edzői képesítést.

Ezután visszatért szülőfalujába, ahol 1978-tól 1992-ig tanárként dolgozott, és aktívan játszott. Játékosként legnagyobb sikereit a Szegedi Volán SC-vel érte el, 1975-ban az első helyen végeztek az NB I/B bajnokságban, míg egy évvel később megnyerték a Magyar Népköztársasági Kupát. 

Aktív pályafutása befejeztével Újkígyóson az utánpótlás-kézilabdacsapat edzője, majd az NB II-es férfi kézilabdacsapat vezető edzője volt, 1989-től 1990-ig a békéscsabai férfi ifjúsági kézilabdacsapat edzője, majd 1992-ig a békéscsabai NB I-es férfi kézilabdacsapat vezetőedzőjeként tevékenykedett.

Folyamatosan képezte magát, számos, a Nemzetközi kézilabda-szövetség által tartott szimpóziumon vett részt.  2001-ben megszerezte az Európai Kézilabda-szövetség mesteredzői képesítését. 

1992-től 1995-ig a Komlói BSK NB I-es férfi kézilabdacsapat vezető edzője és vele egyidejűleg 92-től 94-ig a magyar férfi ifjúsági kézilabda-válogatott edzője volt. Több magyar csapatnál is megfordult, 1996-ban a Szegedet, majd négy évvel később a Dunaferrt vezette bajnoki címig.

A Dunaferrt a bajnoki elsőség mellett a Kupacsapatok Európa Kupája döntőjébe vezette, a Magyar Kupában harmadik lett együttesével. Egy évvel később azonban a bajnoki bronz mellé összejött a Magyar Kupa diadal is.

2001-től a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Irányításával a válogatott a 2003-as portugáliai világbajnokságon 5. lett, és ezzel kiharcolta a részvételt a 2004-es olimpián. Az athéni játékokon pedig egészen a negyedik helyig vezette az együttest, amely az elődöntőben a későbbi olimpiai bajnok horvátoktól két góllal maradt alul. 

2010-től ismét a Pick vezetőedzője, amelyet folyamatosan a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezet. 1996-tól napjainkig a Magyar Kézilabda-szövetség edzői bizottságának tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr674330477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása