MOL csapat Kézilabda Blog

Juan Carlos Pastor előtt csak magyar és szerb edzői voltak a Pick Szegendek

2013.07.01. 14:30 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

pick_igazolasok.jpgA Pick Szeged – még Szegedi Volán néven 1976-ban harcolta ki az első osztályú szereplés jogát.  Az eltelt 37 évben az együttesnél hússzor volt edzőváltás. Azért nem írjuk, hogy húsz edzője volt az együttesnek, mert több olyan szakember is található, aki többször is leülhetett a szegedi kispadra.

A csúcstartó Kővári Árpád, aki négyszer is irányíthatta a Tisza-parti együttest, de Skaliczki László, Buday Ferenc és Dragan Djukic is kétszer-kétszer volt a csapat szakvezetője. Djukic két regnálásán kívül (2001-03, 2009-10) az elmúlt időszakban még két külföldi edzője volt az együttesnek. Zoran Kurtes a 2006-07-es szezonban, míg Vladan Matic 2007 és 2009 októbere között. Érdekesség, hogy valamennyi szakember szerb volt.

Így a nyáron kinevezett spanyol Juan Carlos Pastor lesz a negyedik nem magyar vezetőedző a kétszeres magyar bajnoknál. Megnéztük, milyen sikerrel irányították a „külföldiek” a Szegedet. 

Djukic – akit sokan a klub történetének egyik legnépszerűbb edzőjének tartanak -, és aki jelenleg Izrael férfi kézilabda-válogatottjának edzője, 2000 decemberében egy viharos évad közben vette át a csapat irányítását.

Irányításával a Pick 2001-ben egy bajnoki bronzérmet, 2002-ben és 2003-ban pedig ezüstérmet nyert a bajnokságban, és szintén második lett a Magyar Kupában. A szakembert hiába választották 2002-ben az Év edzőjének Magyarországon, 2003-ban mindezek ellenére nem hosszabbítottak vele szerződést. (Djukic ugyan 2009-ben még visszatért Szegedre, de akkori munkáját nagyban befolyásolta a gazdasági világválság, ami miatt, a szegedi kézilabdacsapat is megszorításokra kényszerült, így nem tudott érdemi munkát végezni.)

A következő külföldi szakember Zoran Kurtes volt, aki ugyan nagy kihívásnak tekintette a szegedi munkát, ez azonban nem tartott túl sokáig számára. A 2006-07-es idényben egy súlyos (35-23) veszprémi vereség, egy gyors Magyar Kupa búcsú és egy Dunaferrtől elszenvedett tízgólos bajnoki vereséget követően 2007 februárjában elváltak a szakember és a Szeged útjai.

Őt a már edzői képesítéssel is rendelkező, korábban játékosként öt és fél évet a Szegedben játszó Vladan Matic váltotta. Vezérletével aztán szárnyakat kapott a szegedi csapat, és az elődöntőben a Dunaferrt, a döntőben pedig az örök rivális MKB Veszprémet legyőzve megszerezte a klub történetének második, mindmáig utolsó bajnoki címét.

A Tisza-parti együttes Matic közel három éves munkássága alatt egy bajnoki és egy magyar kupa-győzelmet könyvelhetett el 2 bajnoki ezüst, 1 kupa-ezüst és 1 szuperkupa-ezüst mellett. A szakember minden idők egyik legsikeresebb szegedi trénerének számít.

A jelenlegi vezetőedző Juan Carlos Pastor talán minden eddiginél erősebb kerettel vághat neki a következő szezonnak, ennél fogva az elvárások is igen magasak vele szemben. A szurkolók bíznak benne, a klub történetének első spanyol edzője elhozza számukra a harmadik bajnoki címet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr525385845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása