MOL csapat Kézilabda Blog

A szegediek már korábban is bizonyították, van élet a BL-en túl is

2013.11.17. 11:00 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

0000001sulc.jpgA Pick Szeged kézilabdacsapata a jövő hét végén a Benficát fogadja az EHF Kupában. A továbbjutásra egyértelműen esélyesek a szegediek, ugyanakkor szurkolóiknak biztos furcsa lesz, hogy hosszú évek után nem a Bajnokok Ligájában szerepelnek kedvenceik.

Megnéztük, milyen sikerrel szerepeltek eddig a szegediek, ha nem a legrangosabb európai sorozatban voltak érdekeltek. Legelőször az 1977-78-as idényben szerepeltek a nemzetközi porondon, mint friss kupagyőztesek, a KEK-ben indulhattak. Rögtön „belenyúltak” hiszen a Barcelonát kapták, melyet akkor még sikerült búcsúztatniuk. A negyeddöntőben azonban a lengyel Anilana Lódz egy góllal jobbnak bizonyult.

A következő nemzetközi szereplésre négy évet kellet várni, ismét a KEK-ben voltak érdekeltek a Tisza-partiak, akik a nyolcaddöntőben a dán KFUM Fredericiát, az negyeddöntőben pedig az NDK-s SC Leipziget búcsúztatták. Az elődöntőben aztán a szovjet SZKA Minszk nem adott kegyelmet és az első meccs egygólos veresége után 18 gólos verést mért a szegediekre.

Egy évvel később ismét KEK és ismét az elődöntő a végállomás. Addig kiverték a csehszlovák VSZ Kosice és a dán Helsingör csapatát, a legjobb négy között azonban a jugoszláv Doboj egy góllal jobbnak bizonyult.

A 84-85-ös szezonban egy új sorozat, a IHF kupa került a képbe, ahol a dallamos nevű Balonmano Recnisa Alicante már a nyolcaddöntőben megálljt parancsolt, miként egy évvel kélsőbb ugyanebben a kupában és ugyancsak a nyolcaddöntőben a csehszlovák Slavia Praha jelentette a véget.

Az ezt követő három kupaindulásra nem igazán lehetnek büszkék a szegediek, hiszen 87-ben, 90-ben és 92-ben is az IHF Kupa selejtezője jelentette a végállomást, sorrendben a bolgár Dimitrov Szófia, a román Nagybánya és a szintén román Steaua Bukarest is kiverte a magyar együttest már a sorozat legelején.

Az 1993-94-es kupakaland viszont az egyik legnagyobb siker a szegedi kézilabdázás történetében. A KEK-ben egészen az elődöntőig menetelt Kővári Árpád együttese. A 16 közé jutásért az ukrán Swetotechnik Brovary-t, a nyolc közé jutásért a finn BK 46 Karis-t, míg a negyeddöntőben az izlandi Selfoss-t búcsúztatták. Az elődöntőben aztán a Barcelona kettős győzelemmel kvalifikálta magát a döntőre.

Egy évvel később az EHF Kupában a ciprusi Grammar School Nicosia és a francia Montpellier sem okozott gondot, a negyeddöntőben azonban az orosz Polyot Cheljabinsk több, idegenben lőtt góllal kiverte a Szegedet.

Egy évvel később a City Kupában ismét az elődöntőig menetelt az akkor már Skaliczki László által irányított alakulat. A török Besiktas Istambul, a német Niederwürzbach és a horvát sisak sem jelntett gondot, de az elődöntőben a szintén német Hameln kettős győzelemmel jutott tovább.

Így érkeztünk el az 1996-97-es évhez, amikor is története során először a BEK-ben volt érdekelt a Pick Szeged. Azonban addig, amíg állandó szereplő lesz, még számos kupakalandon kell átesniük, ez azonban már a következő rész tartalma.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr195638694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása