MOL csapat Kézilabda Blog

Hetedik kupagyőzelmére készül a Pick Szeged

2013.04.13. 13:18 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

skaliczky.jpgA hétvégén rendezik a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjét. A szombati elődöntőben a Veszprém a Csurgóval, míg a Pick Szeged az NBI/B-ben szereplő Balassagyarmattal csap össze, majd másnap a vesztesek a harmadik helyért a győztesek pedig az elsőségért csapnak össze.

A szegediek fennállásuk során eddig hatszor nyerték meg a Magyar Kupát (korábban Magyar népköztársasági Kupát). Legelőször 1977-ben, amikor Szegedi Volán néven, négyes körmérkőzéses rendszerben rendezték a finálét, melynek végén jobb gólkülönbségüknek köszönhetően előzték meg a Debreceni Dózsát.

Öt évvel később kettős győzelemmel múlták felül a Veszprémi Építőket, majd 1983-ban a résztvevő csapatok otthonaiban rendezett körmérkőzéses lebonyolításban arattak újabb sikert.

Ezután tízéves „csend” következett, majd 1993-ban az oda-visszavágós döntőben Szegeden 23-21-re nyertek a Fotex Veszprém ellen, de a visszavágón csak egygólos 20-19-es vereséget szenvedtek, így ismét a csongrádi megyeszékhelyre került a kupa.

A kilencvenes évek eleje óta tartó veszprémi hegemóniát kétszer sikerült megtörnie a PICK-nek, 2006-ban Pécsen, majd 2008-ban éppen Szegeden rendeztek olyan döntőt, melynek végén a szegedi játékosok emelhették magasba a trófeát.

A Szegednek eddig kilenc ezüstérme van a Magyar Kupában, és valamennyit 1996 óta szerezte, talán mondani sem kell, valamennyi döntőjét a Veszprém ellen bukta el. Az elmúlt években csak akkor nem jutott döntőbe, ha már az előcsatározások során összeakadt az ősi rivális veszprémiekkel.

A magyar kézilabdakupát egyébként 1951-től rendezik meg, 1989-ig Magyar Népköztársaság-kupa néven. Az ötvenes években néhány alkalommal még nagypályára írták ki a sorozatot, egyébként mindig kispályára. Kezdetben még főként a szabadban játszották a mérkőzéseket megfelelő sportcsarnokok hiányában, de amint kiépült a megfelelő infrastruktúra, a csapatok már kizárólag teremben vívják mérkőzéseiket.

A szegediek sikeréért roppant sokat tehet hozzá Mikler Roland, aki az elmúlt héten a válogatottban bizonyított. A horvátok elleni két Európa-bajnoki selejtező csoportmeccsen egyaránt remekelt, de elsősorban az első veszprémi találkozó marad meg az emberek emlékezetében, hiszen több parádés mentés mellett három hetest is hatástalanított.

Vadkertiék számára hatalmas „dopping” lehet, hogy az elmúlt hétvége már hozott egy jelentős szegedi kézilabda sikert. A Pick Szeged ificsapata az országos döntőben mindhárom meccsét megnyerve bajnoki címet szerzett. Pénteken a Tatabányát, ezután a nagy rivális Veszprémet, majd szombaton a Balatonfüredet verték meg Szabó Levente fiai.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr755220890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása