MOL csapat Kézilabda Blog

Pick Szeged: mitől másabb az EHF Kupa a BL-től?

2013.09.29. 14:26 | MOL Csapat Blog | 1 komment

0000001sulc.jpgA Pick Szeged kézilabdacsapata remekel a hazai bajnokságban, hiszen vezeti a tabellát. Ha ez így marad a bajnokság végéig, akkor jövőre ismét a Bajnokok Ligájában szerepelhetnek Vadkertiék. Idén azonban az EHF-kupában vitézkedhetnek a Tisza-partiak, ezúttal ezt a sorozatot mutatjuk be pár mondatban.

A Pick az elmúlt években állandó szereplője volt a legrangosabb sorozatnak, idén azonban – az európai kuparendszer átalakítása folytán – lemaradt erről. (Az esély megvolt, de a szegediek a selejtezőben alulmaradtak a Metalurg Szkopje ellen.)

Így idén „csak” az EHF Kupában tehetik magukat próbára a csongrádiak. De mi is pontosan ez az EHF Kupa? Szintén az Európai Kézilabda Szövetség égisze alatt rendezett sorozat. A kupa célja, hogy azok a csapatok, amelyeknek nem sikerült bejutniuk a Bajnokok Ligájába egy külön megmérettetésen vehessenek részt.

Ezt a kupasorozatot tartják a harmadik számú nemzetközi bajnokságnak - a Bajnokok Ligája, és a Kupagyőztesek Európa Kupája mögött. A kupa lebonyolítását eredetileg a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) intézte 1982-től és eszerint a kupa elnevezése is IHF-kupa volt, később, 1993-tól vette át a feladatokat az EHF, és ekkor kapta a jelenlegi nevét is.

A kupában a versengés a BL véghajrájához hasonlítható, hiszen végig az egyenes kiesés szabályai szerint zajlik. Minden fordulóban összepárosítják a csapatokat, amelyek oda-visszavágón döntik el a továbbjutás kérdését.

Az ilyenkor általános szabályok szerint a mérkőzéseken szerzett gólok összeadódnak, és az összesítésben több gólt szerző csapat juthat be a következő fordulóba. Amennyiben gólegyenlőség alakulna ki, úgy az a csapat kerül tovább, amelyik idegenben a több gólt szerezte. Ha így sem lehet dönteni, akkor a visszavágó után közvetlenül hétméteresekkel döntenek.

A sorozat az elmúlt években amolyan „német kisbajnokság” volt, hiszen a legutóbbi tíz kiírás alkalmával német együttes emelhette magasba a kupát. Hogy mennyire kisajátították maguknak, azt jól mutatja, hogy 2005-ben, 2006-ban, majd 2011-ben is német házi döntőt rendeztek. Magyar együttesnek eddig nem sikerült még a döntőig sem eljutni, bízunk benne, ez az állítás csak 2014 tavaszáig lesz igaz.

A nőknél ellenben már több alkalommal is sikerült megnyerni a trófeát. 1995-ben és egy évvel később a Debrecen nyert, majd 1998-ban a Dunaferrnek sikerült diadalmaskodnia. 2005-ben magyar házi döntőt rendeztek, melyen a Cornexi legyőzte a Győrt. Az eddigi utolsó magyar siker a Ferencváros nevéhez kötődik a zöld-fehérek 2006-ban a Podravka Koprovincia elleni kettős győzelemmel diadalmaskodtak.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr785538762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rumpundli 2013.09.30. 00:55:47

MÁSABB!!!!
Más Másabb legmásabb
SZÖRNYŰ!!!
'miben különbözik' esetleg.
süti beállítások módosítása