MOL csapat Kézilabda Blog

Még az olimpia előtt eldől a férfi kézisek vb-csoportbeosztása

2012.06.30. 14:42 | MOL Csapat Blog | Szólj hozzá!

válogatott.jpgMiközben a férfi kézilabda-válogatott - egyetlen „szárazföldi csapatként” – az olimpiára készül. Mocsai Lajos együttese roppant nehéz csoportba került, hiszen – sorrendben – Dánia, Korea, Horvátország, Spanyolország és Szerbia lesz a mieink ellenfele a csoportban.

Innen négy csapat jut tovább, és sokak szerint már a továbbjutás is nagy bravúrnak számítana. Ugyanakkor az optimistábbak úgy vélik, a visszatérő Nagy Lászlóval akár az éremszerzés sem elképzelhetetlen a londoni ötkarikás játékokon.

Egy biztos, az olimpiai eredmények nem befolyásolják a következő jelentős világesemény, a 2013-as világbajnokság sorsolását. A kézi.hu beszámolója szerint még az olimpia előtt, július 19-én Madridban sorsolják a jövő január11-e és 27-e között sorra kerülő spanyolországi világbajnokság csoportbeosztását.

A nemzetközi szövetség (IHF) egyelőre még nem adott ki információt a sorsolással kapcsolatban, de a legutóbbi világbajnokság előtti kiemelést figyelembe véve a szakportál megpróbálta kikövetkeztetni, mire számíthatunk a kalapok beosztásánál.

A tavalyi svédországi világbajnokság sorsolása előtti kiemelésnél az IHF a 2009-es vb kontinensek közötti sorrendjét vette alapul. Az IHF szempontrendszere szerint a kontinensek között az döntött, hogy a földrészek legjobb helyen végzett képviselői között milyen virtuális sorrend állítható fel. Ennek tükrében, a kontinensek világbajnokságot megelőző verseny-eredményei (Európa-bajnokság, Pán-Amerika-bajnokság stb.) alapján osztották be a válogatottakat.

Amennyiben a 2013-as világbajnokság sorsolása kapcsán az első két kalapba kizárólag európai csapatok kerülnének (a címvédő franciák, valamint a 2012-es Európa-bajnokság 1-7. helyezettjei), a 2011-es vb-n a 2. legjobb földrész, Amerika képviselője a 3. kalapba nyerhet besorolást.

A kiemelési elv azonban változhat, így a jobb besorolás érdekében például kedvezményt kaphat a rendező spanyol válogatott is. Ez valószínűleg azt jelentené, hogy Eb 4. helyezettként nem a 2., hanem az 1. kalapba kerülne – helyet cserélve az Eb-bronzérmes horvátokkal. Európa-bajnoki 8. helyezésével a magyar válogatott minden bizonnyal a 3. kalapba kap besorolást, és így várhatóan Lengyelországgal, Izlanddal és Argentínával nem kerülhetne azonos csoportba a vb-n. 

A lebonyolítás az elmúlt évekhez hasonló lesz, így a hispániai tornán a csapatok négy, egyenként hat csapatos csoportban játszanak majd, a csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe. Innentől azonban változna a megszokott lebonyolítás, ugyanis megszűnik a középdöntős csoportrendszer és egyenes kieséses rendszerben folytatódik a világbajnokság, ahogy az – visszatérve az 1995-2001 között már négy-négy férfi és női vb-n is alkalmazott lebonyolítási rendhez.

A 2013-as férfi világbajnokság várható kiemelési rendje:
1. kalap: Franciaország, Dánia, Szerbia, Horvátország
2. kalap: Spanyolország, Macedónia, Szlovénia, Németország
3. kalap: Magyarország, Lengyelország, Izland, Argentína
4. kalap: Fehéroroszország, Montenegró, Oroszország, Dél-Korea
5. kalap: Tunézia, Algéria, Katar, Szaúd-Arábia
6. kalap: Egyiptom, Brazília, Chile, Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kezilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr964619766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása